Šta čini Drvene priče – Severni pol?

Set sadrži:

  • Knjigu priča
  • Podlogu za igranje
  • Paket figura

Set ne sadrži:

  • Vreme koje je potrebno posvetiti deci, ali smo sasvim sigurni da ćete ga pronaći!

Knjiga priča je podeljena u 3 dela:

Prvi deo čine priče koje decu uvode u severnopolsko društvo, njihove odnose, strahove i želje. Priče su celovite i namenjene upoznavanju ambijenta i likova.

Drugi deo čine priče prožete pitanjima, nenametljivo zahtevaju učešće deteta/dece i podstiču njihovu maštu.

Treći deo predstavljaju priče koje deca sama pričaju, ali navođena pitanjima šta bi se moglo desiti ili kako je moguće rešiti problem.

Podloga je posebno birana, dvostrana, obiluje bojama i detaljima i predstavlja podstrek za razvoj mašte. Podloga ima i skrivenu funkciju jer navodi na ideje kako rasporediti figure ili kako rešiti pojedine situacije. Priče se igraju na unutrašnjoj strani podloge, dok je spoljašnja strana namenjena igranju igre uz bacanje kockice.

Figure su izrađene od punog drveta, bez boja i lakova i prate priče svojim izgledom. Ergonomski odgovaraju dečjoj šaci, a njihovo postavljanje i kretanje po podlozi razvija finu motoriku i percepciju.

Kako se pričaju Drvene priče?

U zavisnosti od uzrasta i individualnih interesovanja deteta moguće je pričati priče na nekoliko nivoa.

Deci najmlađeg uzrasta, od oko 3 godine starosti, set figurica omogućava da, dok slušaju priče, budu i aktivni učesnici. Raspoređujući figure, pomerajući ih i igrajući uloge, dete se uči slušanju i pažnji, stimuliše finu motoriku, koja je u jasnoj korelaciji sa razvojem govora. Za ovakve aktivnosti idealan je prvi deo knjige sa celovitim pričama.

Kako dete sazreva, igračka omogućava da dete razvija maštu, verbalno se razvija i obogaćuje rečnik kroz dopunu priča. Kako priče teku, u drugom delu knjige, učešće deteta/dece sve je potrebnije da bi se priče završile.

Važno je znati da ne postoji jedinstven odgovor na pitanja. Pustite dete da mašta i napravi svoju verziju. Svaki odgovor je dobar jer utiče na razvoj mišljenja. Rešavanje konkretnih zadataka preko asocijacija formira kritičko mišljenje. U ovoj razvojnoj fazi pojavljuju se i elementi javnog nastupa. A kada se mašta rasplamsa, deca su tada u stanju da priče sami izmaštaju i ispričaju.

Tada smo postigli naš cilj!

Zašto baš Drvene priče?

Zato što predstavljaju jedinstvenu igračku koja razvija:

  • Finu motoriku
  • Kritičko mišljenje – prvenstveno sposobnost da se dođe do sopstvenih odgovora, a ne oslanjanje na odgovore i mišljenja drugih
  • Kreativnost – sposobnost da koristite maštu i budete kreativni
  • Komunikaciju – sposobnost da se razgovor vodi sa pojedincima različitog mišljenja, senzabiliteta i afiniteta
  • Saradnju – sposobnost da se sarađuje sa drugima prilikom rešavanja problema.

Igračka je pogodna za igru jednog deteta, ali i grupe.

Pravila igre: Izaberite figure koje se takmiče i postavite ih na startnu poziciju. Odredite redosled bacanja. Broj koji ste dobili prilikom bacanja kockice predstavlja broj santi koji će preći igrač. Pojedine sante imaju posebne aktivnosti, koje su opisane na samoj podlozi. Pobednik igre je onaj igrač koji prvi stigne do veće ledene površine, odnosno do novogodišnjeg poklona pre ostalih igrača.

Savršena je i jedinstvena po tome što je mogu istovremeno igrati deca različitog uzrasta, jer će je svako doživeti na svom razvojnom nivou.

en_USEnglish